2013. március 28., csütörtök

Lángos





















Hozzávalók: 
  • 1 kg liszt
  • 3 nagy doboz kefir (3x3700g)
  • 5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2 kk só
  • 1 ek cukor
A kefirt meglangyosítjuk, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Majd kelesztő tálban kb. 45 perc alatt
megkelesztjük. 14 db cipót formázunk  a megkelt tésztából, letakarva még egy kicsit kelesztjük. Forró
olajban kisütjük. Könnyű finom ropogós a tésztája. Sajttal, tejföllel tálaljuk.

2013. március 25., hétfő

Húsvéti csokimix


Húsvéti csokitojás



Macaron













Hozzávalók:
  • 12,5 dkg tojásjehérje
  • 12,5 dkg őrölt mandula
  • 25 dkg porcukor
  • 7,5 dkg cukor
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzá adjuk az őrölt mandulát és a porcukrot.
Alaposan keverjük össze. Habzsákba töltjük, sütőlemezre korongokat nyomunk. Kb. 30 percig
pihentetjük. Majd 160 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük.

Töltelék:
  • 20 dkg csokoládé
  • 1,5 dl habtejszin
  • 5 dkg  vaj
A töltelék hozzávalóit simára keverjük és megtöltjük a korongokat.


Lekváros bukta
















    
Hozzávalók:       
  • 4 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 1 csipet só 
    Az  élesztőt a tejjel, cukorral, felfuttatjuk. Majd a liszttel, tojással, margarinnal, sóval,
    jól összedolgozzuk a tésztát. 30 perc alatt megkelesztjük, kinyújtjuk a tésztát, téglala-
    pokra vágjuk (10x8cm) megtöltjük lekvárral. Sütőlapon még pihentetjük, olvasztott
    margarinnal megkenjük. 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Még melegen megszórjuk
    porcukorral.

Kakaós csigu

 
Hozzávalók:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 50 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája

Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Majd összegyúrjuk a liszttel, tojássárgájával, és
30-40 percig kelesztjük. Lisztezett  deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott
vajjal, megszórjuk jó alaposan kakaóval és vaníliáscukorral. Feltekerjük és 3 cm-ént feldaraboljuk.
Sütőlemezre tesszük, felvert tojással megkenjük, kb 20 percig még pihentetjük. 190 fokon 25-30
perc alatt megsütjük.


2013. március 24., vasárnap

Almás pite

 Amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy.

  Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Ráma
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 1 cs sütőpor
  • 2 db tojás
  • 2-3 ek. tejföl
       A hozzávalókból tésztát készítünk. Majd két részre osztjuk, és a hűtőbe tesszük míg    
       elkészítjük a tölteléket.
  
   Töltelék:     
  • 3 kg reszelt alma
  • fahéj és vaníliáscukor ízlés szerint
   180°C-on 40-45 perc alatt megsütjük.