2013. április 30., kedd

Csokis tallérok



 Hozzávalók:
  •  étcsokoládé pasztilla
  • tej csokoládé pasztilla
  • csokoládé kiöntő formák  / horoszkóp forma, kézműves boltban kapható/
Piskóta tallér hozzávalói:
  • 3 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 7,5 dkg cukor
  • 1,5 dkg vaj
A tojássárgáját a vajjal, a cukorral, habosra keverjük. Majd hozzá adjuk a felvert tojás fehérjét, és a
lisztet. Habzsákba töltjük a masszát, és sütőpapirra tallérokat formázunk. Előmelegített sütőben, 180
fokon kb: 20 percig sütjük.

A csokoládét temperáljuk, majd a formákba töltjük.  Még dermedés előtt rátesszük a tallérokat a
csokoládékra, hogy jól összetapadjanak.
 


2013. április 24., szerda

Barackos-túrós rácsos




















Hozzávalók:   
  • 2 csomag leveles tészta
  • 50 dkg túró
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • őszibarack befőtt
  • 1 db tojássárgája a töltelékbe
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
A tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatunk 8 db kör alapot, és 8 db rácsos kört a tészta befedésére.
A túrót, vaníliás cukrot, tojássárgáját, és az őszibarack befőttet jól összekeverjük.
A tészta széleit megkenjük a tojássárgájával, megtöltjük az alap köröket, majd ráhelyezzük a
rácsos köröket.
Megkenjük a tésztát a tojássárgájával. 190 fokon kb: 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.




2013. április 23., kedd

Császármorzsa meggyszósszal




















Hozzávalók:
  • 40 dkg búzadara
  • 4 db tojás
  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola
Az alapanyagokból sűrű masszát készítünk. Serpenyőben a vajat megmelegítjük, beleöntjük a masszát,
és megsütjük. Tálaláskor locsoljuk meg meggyszósszal.



2013. április 20., szombat

Wok-ban készült......

Hozzávalók:   
  •  1 csomag wok tészta
  • 25 dkg csirkemell
  • 15 dkg gomba
  • 25 dkg baconszalonna
  • 5 kanál wok szósz
  • 5 dl főzőtejszin
Megpirítom a baconszalonnát. Majd a kockára vágott csirkemellet is megpirítom a szalonna zsírjában.
Hozzáadom a felszeletelt gombát, és a wok szószt. Kb: 10 perc főzés, majd beleteszem a wok tésztát
és a főzőtejszint, lefedem  és készre főzőm.




























2013. április 18., csütörtök

Marcipán krémmel töltött keksz




















Hozzávalók:
  • 25 dkg sótlan vaj
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg csokis pudingpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
Hozzávalókból elkészítjük a tésztát, kinyújtjuk, mintázzuk, majd a keksz formákat kiszúrjuk.
180 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük.

Krém:
  • 25 dkg marcipán massza
  • 10 dkg sótlan vaj
  • citrom leve
  • 2 tasak vaníliás cukor
A krémhez valókból egy közepesen lágy krémet keverjünk ki, majd töltsük meg a kekszeket.



2013. április 17., szerda

Puncs piskóta

 Hozzávalók: 
  • 8 db tojás
  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • csipet só
A hozzávalókból sütünk egy téglalap alakú piskótát. 180 fokon 20-25 perc. Mikor elkészült ketté vágjuk
az egyik felét még melegen feltekerjük, sütőpapirba csomagoljuk. Piskóta másik felét egy tálba morzsoljuk. Málnát turmixolunk össze, annyit, hogy a morzsolt piskóta és a málna püré keverékéből, meg két tasak vaníliás cukorból egy masszív masszát kapjunk. Majd a másik piskótába töltjük, feltekerjük.
Porcukor és málna püré keverékéből készítünk a tekercs bevonására mázat. Habzsákba töltjük a mázat,
hosszában csikókat húzunk egymás mellé, így lesz szép egyenletes a bevonat.


 

2013. április 16., kedd

Stíriai metélt




















Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg Ráma
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 3 dkg porcukor
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd tégla lappá nyújtjuk, rövid metéltre vágjuk, forró vízben kifőzzük.

Krém:
  • 3 db tojás
  • 6 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom leve
  • 5 dkg mazsola
A tojás sárgáját kikeverjük a porcukorral ,tejföllel, citrom levével,  mazsolával , majd hozzá adjuk a felvert tojás fehérjét. Összekeverjük a tésztával, 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.



2013. április 14., vasárnap

Puding szendvics





















Hozzávalók: 
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg sótlan vaj
  • 5 db tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 5 dkg kakaó
A tojás fehérjékből kemény habot készítünk, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját,porcukrot, lisztet,
vajat, sütőport, kakaót.
180 fokon, 30-35 perc alatt megsütjük, még melegen 8x4 cm-es lapokra vágjuk.

Töltelék:
  • 5 dl tej
  • 2 tasak csokoládés pudingpor
  • 15 dkg sótlan vaj
  • 15 dkg porcukor
  • aszalt meggy
Elkészítjük a pudingot, mikor kihűlt hozzá adjuk a vajat és az aszalt meggyet. Megtöltjük a lapokat.




















2013. április 13., szombat

Keksz álom

 












Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg sótlan vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 1 kk. sütőpor
Hozzávalókból készítsük el a tésztát. Majd nyújtsuk ki , kb: 1cm vastagságúra, szúrjuk ki a korongokat,
tegyük a sütőlapra . A korongok közepére nyomjunk mélyedéseket, mert ebbe kerül majd a töltelék.
180 fokon, kb. 15 perc alatt süssük meg.

Tejszínes karamell mogyoróval
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3-4 ek. víz
  • tejszín
  •  mogyoró
Tegyük a kristálycukrot és a vizet egy kisebb edénybe, és addig karamellizáljuk míg aranybarna szint nem kapunk. Majd adjunk hozzá annyi tejszínt, hogy egy közepesen lágy masszát kapjunk. Keverjük bele a
mogyorót. Töltsük meg a korongokat.























2013. április 10., szerda

Töltött csokiszív




















A csokoládé különleges élmény amitől nem szabad megfosztani magunkat.

Hozzávalók:
  • 30 dkg tej vagy étcsokoládé pasztilla.
Töltelék:
  • 25 dkg marcipán massza
  • áfonya öntet
Elkészítés:
A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, hogy szép fényes és roppanós legyen.
Vizgőz fölött, fém edényben felolvasztjuk a pasztillát, 40-45 fokig.
Majd  állandó keverés mellett vissza hűtjük, étcsokinál 31-32 fokig, tej csokinál 29-30 fokig.
Formákat megtöltjük a csokoládéval, pár perc után megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé
kicsöpögjön a formából.
Hűtőbe tesszük, amíg a csokoládé megszilárdul.

Töltelék:
A marcipán masszához annyi áfonya öntetett adunk, hogy egy közepesen lágy masszát kapjunk.
A hűtőből kivett forma mélyedéseibe töltjük a masszát.
Nem töltjük teli, hogy maradjon hely a forma lezárásához. A megmaradt csokoládét újra tempe-
ráljuk, majd lezárjuk a formákat. Vissza tesszük a hűtőbe , hogy teljesen megszilárduljon.


Újévi malacka



2013. április 9., kedd

Vaníliás tekercs

Kedvenc kelt tészta receptem, nagyon jól lehet vele dolgozni, jól formázható, és nem ragad.

    Hozzávalók:
  •  6 dl tej
  •  4 dkg élesztő
  •  4 ek cukor 
  •  80 dkg liszt
  •  6 db tojássárgája
  •  csipet só
  •  30 dkg vaj
  •  2 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg kristálycukor
      
       Tejből, élesztőből, cukorból, kovászt készítünk.
       Liszthez hozzá adjuk a tojássárgáját, csipet sót, majd a kovászt, és jól összedolgozzuk.
       Kelesztő tálban kb. 30 perc alatt  duplájára kelesztjük.
       A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a vaníliás, cukros vajjal egyenletesen meg-
       kenjük.
       Feltekerjük, kb. 3 centinként felszeleteljük, és a sütőlapon még 20-25 percet kelesztjük.
       A  tekercseket  olvasztott vajjal megkenjük.
      180°C-on  kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
       

      
      


Linzer nyuszi

 















Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25dkg Ráma
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. sütő rum
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1tk. sütőpor
  • 1 ek. kakaó
Hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kinyújtjuk, mintázzuk, majd  kiszúrjuk a különböző formákat.
180 fokon , 15 perc alatt megsütjük.

Töltelék:
  • 25 dkg marcipán massza
  • 20 dkg sótlan vaj
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • citrom kicsavart levével összedolgozzuk, hogy egy közepesen lágy masszát kapjunk.
Habzsák segítségével a masszát linzerre nyomjuk, és egy másik linzerrel befedjük.


2013. április 7., vasárnap

Sajttekercs




















Hozzávalók:
  • 40 dkg Edami sajt
  • 20 dkg sonka lapok
  • 2 doboz zőldfűszeres medve sajtkrém
  • 2 db lila hagyma 
A sajtot kockákra felvágjuk és microban felolvasztjuk.
Téglalap alakúra és kb: 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk.
Rákenjük a sajtkrémet, rátesszük a vékonyan felszeletelt lila hagymát, és a sonka lapokat, szorosan feltekerjük.


Piskóta tallér

 










Piskóta málna szósszal,  roppanós csokival bevonva, kókuszba forgatva.

Hozzávalók:
  • 8 db tojás
  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 1 cs sütőpor

Hozzávalókból egy téglalap  alakú piskótát sütünk.
A tojásfehérjét felverjük a cukorral, majd összekeverjük a tojás sárgájával, a liszttel, a sütőporral.
180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Még melegen meglocsoljuk málna szósszal, és feltekerjük.
Kb. 3 cm tallérokra vágjuk, csokoládéba mártjuk, kókuszba forgatjuk.



Meglepetés csoki


Valentin napra