2014. május 30., péntek

Csupa-csoki kaktuszok





Hozzávalók a tésztához: 
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 3-5 dkg sótlan vaj
  • 5 dkg holland kakaó
A tojások sárgáját a cukorral vizgőz felett kb. öt percig főzzük, amíg a cukor elolvad.
Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a vajat, a lisztet, és a kakaót. Összedolgozzuk.
Egy kb. 20 cm átmérőjű pite formát kivajazunk, kilisztezünk, majd belenyomkodjuk a tésztát.
170 fokon kb.18-20 perc alatt készre sütjük.


Hozzávalók a csokoládé krémhez:  
  • 6 dl cukrászhab (Meggle)
  • 30 dkg  70% étcsokoládé
Az étcsokoládét felolvasztjuk, félre tesszük hűlni.
A jól lehűtött tejszínt  habbá verjük, majd a kihűlt csokoládéhoz keverjük.
Habzsákba töltjük, és a tészta tetejére nyomjuk.




2014. május 29., csütörtök

Csokoládé fagylalt




Hozzávalók:

  • 3 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg tejcsokoládé
A tejszínt a tejjel forráspontig melegítjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojássárgáját,
és addig főzzük míg besűrűsödik. 
Amikor elkészült  hozzáadjuk a csokoládét, majd lehűtjük a masszát, hűtőbe tesszük.
A lehűlt masszát fagylaltgépbe tesszük és elkészítjük a fagylaltot.





                                                A partra vetett csokoládé fagylalt ............




2014. május 27., kedd

Eperfagylalt habcsókkal






Hozzávalók: 

  • 150 ml sűrített tej (konzerves)
  • 150 ml tejszín  (30%)
  • 60 dkg eper

A tejszínt és a sűrített tejet folyamatosan keverve forráspontig hevítjük, majd félre tesszük
hűlni. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, majd leturmixoljuk. A kihűlt tejszínhez keverjük
az epret, és betesszük a hűtőbe hogy jól lehűljön. Majd a fagylaltgépbe öntjük és elkészítjük
a fagylaltot.





2014. május 25., vasárnap

Töltött csokoládés korong




Hozzávalók:
  • csokoládés piskóta     
  • lemon curd / fehércsokoládé
  • tejcsokoládé                                                                                                                                  


Csokoládés piskóta: 
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 10 dkg sótlan vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1/2 cs. sütőpor
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a vajat
és a felolvasztott étcsokoládét. A fehérjét verjük kemény habbá. Adjuk hozzá a lisztet és a 
sütőport, majd az egészet óvatosan keverjük össze.
Kivajazott sütőlapra öntsük a masszát, 170 fokon 20-25 perc alatt süssük készre.
Kihűlt, szúrjunk ki korongokat.




Lemon curd:   
  • 2 db bio citrom leve,és reszelt héja
  • 5 dkg sótlan vaj
  • 5-8 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 2 db tojás sárgája
A citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk.
A vajat megolvasszuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a felvert tojást, tojás sárgáját,
cukrot, a citromlevét és reszelt héját.
Lassú tűzön addig főzzük míg be nem sűrűsödik.

20 dkg fehér csokoládét olvasszunk fel, majd keverjük hozzá a lemon curdot.
A krémmel töltsük meg a csokis korongokat, majd tegyük hűtőbe.
Végül a töltött korongokat vonjuk be csokoládéval.




2014. május 20., kedd

Brownie golyók csokoládéba zárva




Hozzávalók: 

  • 15 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 18 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
Vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét, majd hozzákeverjük a vajat.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
Majd a csokis és a tojásos masszát a liszttel simára keverjük.
20 db-os szilikonos sütinyalóka formát kivajazunk, a formát megtöltjük a masszával.
170 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Felolvasztott tejcsokoládéba forgatjuk, fehér csokoládéval díszítjük.


























2014. május 17., szombat

Sárgadinnyés panna cotta




Hozzávalók: 

  • 3 dl tejszín
  • 1,5 dl turmixolt sárgadinnye
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. zselatinfix
  • kicsi kockákra vágott sárgadinnye
A tejszínt felmelegítjük a vaníliás cukorral, és a turmixolt sárgadinnyével.                                 Majd kéz melegre lehűtjük, és hozzákeverjük a zselatinfixet, és a kockára vágott sárgadinnyét.
Formába öntjük, hűtőbe tesszük míg megdermed.
Az elkészült panna cottát sárgadinnyében kínáljuk, habcsókkal és kockára vágott sárgadinnyével díszítjük.





2014. május 15., csütörtök

Citromos-sütemény





Hozzávalók: 
  • 30 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg instant kakaó
  • 2-3 ek. rum
  • 4,5 dl sűrített tej
  • 4 tojássárgája
  • 6 lime leve
  • 1 zacskó vaníliás cukor

A darált háztartási kekszet összedolgozzuk az olvasztott vajjal, a kakaóval és a rummal. 
Egy  téglalap alakú tortaformába nyomkodjuk a masszát, majd 10 percig 180 fokon
elősütjük.
A tojássárgáját összedolgozzuk a sűrített tejjel, a lime levével, és a vaníliás cukorral.
Az elősütőt kekszalapra öntjük, és még 15 percig sütjük.






2014. május 11., vasárnap

Csokoládés muffin






Hozzávalók:
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 4 ek. felolvasztott vaj
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 ek. kakaópor
  • 6 dkg tej/ét csokoládé

Elkészítés:    

A vajat, a cukrot, a lisztet, a tojást és a kakaóport egy tálban simára keverjük.
4/6 db muffinsütő kapszlit kivajazunk, a tészta felét a formákba kanalazzuk. 
A csokoládét kockákra törjük, és elosztva a tészta közepébe nyomjuk, majd rákanalazzuk
a maradék tésztát.
A muffinokat 190 fokon előmelegített sütőben kb, 15 percig sütjük. 
Mikor elkészült 2-3 percig hagyjuk hűlni, még melegen felvágáskor a finom lágy csokoládé
a közepében van. Tálaljuk fagylalttal.



2014. május 9., péntek

Fehér/étcsokoládéval töltött linzer



Hozzávalók:                                              Hozzávalók:               
a vaníliás karikához                                    a kakaós karikához

. 20 dkg liszt                                             . 15 dkg liszt
. 12,5 dkg vaj                                           . 12,5 dkg vaj
. 2 tojás sárgája                                         .  2 tojás sárgája
. 5 dkg porcukor                                        .  5 dkg porcukor
. 1 tk. sütőpor                                            . 1 tk. sütőpor
. 1 cs. vaníliás cukor                                   . 1 cs. vaníliás cukor
                                                                 . 5 dkg kakaópor

                                                                
Elkészítés:

A puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük.
Hozzáadjuk a tojás sárgáját, majd a lisztet és a sütőport, és jól összegyúrjuk.
A kakaós tésztát is ugyanúgy készítjük.
Töltsük meg a tésztanyomót tésztával, és sütőlapra nyomjunk formákat.
Kb. 20 darab fehér és 20 darab kakaós karikánk lesz.
Előmelegített  sütőben 180 fokon  8-10 perc alatt süssük meg.


10 darab vaníliás karikára nyomjunk felolvasztott étcsokoládét, és tegyünk rá egy vaníliás karikát.
10 darab kakaós karikára nyomjunk felolvasztott fehér csokoládét, és tegyünk rá egy kakaós karikát.



2014. május 7., szerda

Diós-meggyes piskóta




Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 15 dkg dió
  • 2 cs. sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • ízlés szerint fahéj
  • kimagozott meggy

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, tojást, diót, sütőport és a tejet,
egy kis fahéjt, majd az egészet simára keverjük.
Kivajazott sütőtálba öntjük, és jól megszórjuk kimagozott meggyel.
190 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.


2014. május 4., vasárnap

Szeretettel........






Hozzávalók: 

  • tejcsokoládé
  • szívecskés transzferfólia
  • fehér csokoládé
  • eper



2014. május 2., péntek

Tricolor szelet





A receptet bibimoni blogján láttam,  gyorsan elkészíthető és finom.
Az eredeti recept itt található.


Hozzávalók:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • tej
A darált kekszet három tálban három egyenlő részre osszuk.
Mindegyik tál kekszhez  hozzáadunk 5 dkg vajat, és 5 dkg porcukrot.
A csokoládékat külön-külön felolvasztjuk, beleöntjük színenként a kekszhez, majd jól összegyúrjuk, ha szükséges tejet adunk hozzá.
Így kapunk egy ét, tej, és fehér csoki masszát.
Egy kör alakú  (kb. 30 cm) tálba, a masszákat rétegezve belenyomkodjuk.
Hűtőbe tesszük. Mikor megdermedt, kör formával kiszúrjuk.

Csokoládé korongok:
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • transzfer fólia
A csokoládét temperáljuk, a transzfer fóliát elhelyezzük a kiöntő forma aljára, ráöntjük a 
csokoládét. Hűtőbe tesszük. Dermedés után díszítjük a sütiket.