2014. december 25., csütörtök

Fahéjas keksz




Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 kk. őrölt fahéj
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • 1/2 cs. sütőpor

























Elkészítés:

Simára keverjük a mézet, cukrot, tojásokat, fahéjat, szegfűszeget.
Majd a sütőporos lisztet hozzá adjuk a masszához, egyneművé gyúrjuk.
A tésztát 1-2 órára a hűtőben pihentetjük. Liszttel megszórt gyúródeszkán
kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk.
1 db tojás fehérjével megkenjük a kekszek tetejét.
180 fokon 15-18 perc alatt megsütjük.




2014. december 17., szerda

Csokoládé díszgömbök




Hozzávalók:

  • tejcsokoládé pasztilla
  • őrölt fahéj/őrölt gyömbér/reszelt citrom héj/reszelt narancs héj/finomra őrölt kávé stb.

Temperáljuk a csokoládét,  majd tetszés szerint fűszerezhetjük vagy ízesíthetjük.
Formába öntjük, dermedés után csomagoljuk. Ajándéknak, vagy fenyőfára téve is
egy szép ajándék.
































2014. december 13., szombat

Pisztáciakrémmel töltött csokoládé















Hozzávalók:

  • 15 dkg tejcsokoládé pasztilla
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 1 dl tejszín
  • fehér rum
  • 3 dkg őrölt sótlan pisztácia



Temperáljuk a csokoládét, (15 dkg tejcsokoládé) majd készítsük el a csokoládé burkot,
tegyük hűtőbe.





Melegítsük fel a tejszínt, folyamatos keverés mellett tegyük bele a fehér csokoládét.
Mikor a krémünk már langyos tegyük bele az őrölt pisztáciát, és egy pici fehér rumot.
Kihűlt krémmel töltsük meg a bonbonokat, majd zárjuk le csokoládéval.






















2014. december 6., szombat

Aszalt gyümölccsel töltött mézessütemény





















Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • 1/4 cs.sütőpor
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 kk. őrölt gyömbér
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • tetszés szerint aszalt gyümölcs





A vajat, mézet, tojást, és a porcukrot habosra keverjük,  hozzákeverjük a lisztet, a sütőport, és az őrölt fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk.
A tésztát kb. fél centire kinyújtjuk, szaloncukor formákat szaggatunk.
Két tészta közé aszalt gyümölcsöt teszünk és a széleket finoman összenyomjuk.
180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.




2014. december 4., csütörtök

Citromos-gyömbéres mézes keksz







Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 12.5 dkg méz
  • 7,5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1/4 cs. sütőpor
  • 2 db bio citrom reszelt héja
  • 1 kk. szárított gyömbér
  • 1 kk. fahéj
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd a többi alapanyagot is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk.
Kb 1 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és szaloncukor formákat szaggatunk.
180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.
Mikor kihűlt a tésztánk, körbe bekenjük vékonyan mézzel, majd színes cukorkákba mártjuk.