2014. december 30., kedd
2014. december 25., csütörtök
Fahéjas keksz
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg méz
- 10 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 2 kk. őrölt fahéj
- csipet őrölt szegfűszeg
- 1/2 cs. sütőpor
Elkészítés:
Simára keverjük a mézet, cukrot, tojásokat, fahéjat, szegfűszeget.
Majd a sütőporos lisztet hozzá adjuk a masszához, egyneművé gyúrjuk.
A tésztát 1-2 órára a hűtőben pihentetjük. Liszttel megszórt gyúródeszkán
kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk.
1 db tojás fehérjével megkenjük a kekszek tetejét.
1 db tojás fehérjével megkenjük a kekszek tetejét.
180 fokon 15-18 perc alatt megsütjük.
2014. december 17., szerda
Csokoládé díszgömbök
Hozzávalók:
- tejcsokoládé pasztilla
- őrölt fahéj/őrölt gyömbér/reszelt citrom héj/reszelt narancs héj/finomra őrölt kávé stb.
Temperáljuk a csokoládét, majd tetszés szerint fűszerezhetjük vagy ízesíthetjük.
Formába öntjük, dermedés után csomagoljuk. Ajándéknak, vagy fenyőfára téve is
egy szép ajándék.
2014. december 13., szombat
Pisztáciakrémmel töltött csokoládé
Hozzávalók:
- 15 dkg tejcsokoládé pasztilla
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 dl tejszín
- fehér rum
- 3 dkg őrölt sótlan pisztácia
Temperáljuk a csokoládét, (15 dkg tejcsokoládé) majd készítsük el a csokoládé burkot,
tegyük hűtőbe.
Melegítsük fel a tejszínt, folyamatos keverés mellett tegyük bele a fehér csokoládét.
Mikor a krémünk már langyos tegyük bele az őrölt pisztáciát, és egy pici fehér rumot.
Kihűlt krémmel töltsük meg a bonbonokat, majd zárjuk le csokoládéval.
2014. december 6., szombat
Aszalt gyümölccsel töltött mézessütemény
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg méz
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
- 1/4 cs.sütőpor
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
- 1 kk. őrölt gyömbér
- 1 kk. őrölt fahéj
- tetszés szerint aszalt gyümölcs
A vajat, mézet, tojást, és a porcukrot habosra keverjük, hozzákeverjük a lisztet, a sütőport, és az őrölt fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk.
A tésztát kb. fél centire kinyújtjuk, szaloncukor formákat szaggatunk.
Két tészta közé aszalt gyümölcsöt teszünk és a széleket finoman összenyomjuk.
180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.
180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.
2014. december 4., csütörtök
Citromos-gyömbéres mézes keksz
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 12.5 dkg méz
- 7,5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 1/4 cs. sütőpor
- 2 db bio citrom reszelt héja
- 1 kk. szárított gyömbér
- 1 kk. fahéj
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd a többi alapanyagot is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk.
Kb 1 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és szaloncukor formákat szaggatunk.
180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)