2015. február 1., vasárnap

Somlói galuska




Hozzávalók:
  • 1 dl rum
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg dió
  • sárgabarack lekvár
  • 1 bio citrom/narancs 
A mazsolát locsoljuk meg a rummal. A diót daráljuk le. A citrom/narancs héját reszeljük le.























Piskótatészta hozzávalói:
  • 8 db tojás
  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 5 dkg holland kakaópor
  • 5 dkg darált dió
A piskóta készítéshez, a tojások fehérjét verjük kemény habbá, a cukor fokozatos hozzáadásával.
Majd keverjük hozzá a tojás sárgáját és a lisztet. A kész masszát osszuk három részre.
Az egyikbe keverjük bele a kakaót, a másikba a darált diót, a harmadik rész natúr marad.
3 db sütőtálra van szükségünk, mérete kb: 25x35 cm. 180 fokon kb: 20 perc alatt készre sütjük.























Krém:
  • 0,5 dl tej
  • 5 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 2 cs. vaníliás cukor
A tejet keverjük el a liszttel, fokozatosan melegítsük fel, majd adjuk hozzá a cukorral, vaníliás cukorral kikevert tojás sárgáját. Főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.
Majd hagyjuk kihűlni.

Összeállítás

Alulra kerül a diós piskótalap, megkenjük vékonyan barack lekvárral, megszórjuk a rumos mazsola
felével, a darált dióval, reszelt citrom/narancs héjával, majd a krém felét rákenjük.
Erre fektetjük a kakaós piskótalapot, és megismételjük az előbbi eljárást.
Végül a natúr piskótával zárjuk, tetejét kakaóporral megszórjuk.
Hűtőbe tesszük.

Tálaláskor, fagyi adagoló kanállal, galuska formákat szaggatunk ki, majd a sűrű csokoládé öntett 
közepére tesszük, és tejszín habbal díszítjük.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése